Vinlandet Österrike

Österrike har aldrig varit mer populärt som vinland än det är just nu. Det är ett förhållandevis litet land med sina 83 879 km2, knappt två gånger Danmarks yta och det är bara i den östra delen av landet som förutsättningarna finns för vinodling då klimatet i de bergiga västra och södra delarna är för kallt. Det odlas vin på 46 752 ha vilket motsvarar 0,5% av landets yta men i den största vinregionen Niederösterreich i nordost är vinodlingsarealen 1,5% av ytan vilket är i nivå med de stora länderna, Spanien 2,0%, Frankrike 1,2% och Italien 2,5%.

I de tre regioner i öst som är erkända som just vinregioner finns drygt 98% av vinodlingarna, Niederösterreich 60%, Burgenland 28% och Steiermark 10%. 1,4% av landets vinareal ligger faktiskt innanför huvudstaden Wiens stadsgräns som är ett eget vindistrikt och har gott om s.k. heuriger, ett slags lokala vinvärdshus där man serverar sitt närodlade vin. Wien är förmodligen den enda huvudstaden i världen med en såpass betydande vinodling i staden.

Trots att vinodlingsarealen inte ens är en tjugondedel av Spaniens, det land med störst areal vin så har Österrike påfallande många producenter. Många ganska små familjeföretag, ofta med flera generationer vinodlare i släkten. Få länder har rykte om sig att ha så många innovativa vinmakare.

Klimatet skiljer sig en del åt mellan regionerna, i Niederösterreich lite svalare klimat trivs i viss mån andra druvor än de i det mer låglänta Burgenland, syd och sydost om Wien men många druvor odlas i alla regionerna. Trots att Österrike har, kanske världens strängaste vinlagar, så har de ändå 40 olika druvsorter som är godkända för tillverkning av Qualitätswein, 26 gröna och 14 blå, mer om det i en senare blogg.

Morgan Gillberg