Hur smakar vin?

Finns det folk som inte tycker om vin? Eller är det människor som tror att de inte tycker om några viner alls för att de smakat några de inte tyckte om? Vin kan vara lent eller strävt. Lätt eller fylligt. Fruktigt eller kryddigt eller fruktigt och kryddigt o.s.v. Med tanke på den variation av stilar och smaker av olika vin som finns så borde det vara ganska få som kategoriskt inte tycker om något vin alls. Vita torra, halvtorra eller söta viner. Mousserande viner, ett glas kallt rosévin. En smakrik Amarone, en lagrad Bordeaux eller en lättare  Beaujolais noveau.

Gröna äpplen, exotisk frukt, körsbär, cigarrlåda, fläder, multnande höstlöv, stall, gräs, viol m.fl. är vanliga smakbeskrivningar när det gäller vin. Har vi då inte bara fem grundsmaker som vi kan känna? Jo, självklart är näsan vårt viktigaste redskap när vi provar vin. Det är med hjälp av doften vi får den enorma variationen av olika smaker men det är ju inget unikt för vin, utan det är samma sak med mat och andra drycker, med en klädnypa för näsan så smakar det inte mycket.

Olika klimatzoner påverkar smaken och så finns det mikroklimat och makroklimat. Lössjordar, kalkjordar, granitjordar, lerjordar. Alla påverkar de smaken på sitt eget speciella sätt. Det finns hundratals druvsorter och tusentals vinmakare och variationerna på hur dessa vinmakare kan blanda dessa druvor är i det närmaste oändliga. Ett vin lever, utvecklas och åldras även efter det tappats på flaska och smaken ändrar sig med tiden, vissa bäriga, fruktiga toner klingar av och helt andra smaker framträder då vinet mognar.

Så det finns så klart inget svar på hur vin i allmänhet smakar men smakar, det gör det och när man väl upptäckt vilka fantastiska komplexa smaker som man kan få uppleva och hur mycket det ger att verkligen smaka på och inte bara dricka sitt vin, då har man lagt till en dimension i livet.

Morgan Gillberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *