M. Chapoutier Del 2

Tain l’Hermitage

Årtiondena efter kriget fortsätter Marc att utveckla företaget. Enda sonen Max hade aldrig något annat val än att efter skolan börja i familjeföretaget men fick aldrig någon möjlighet att genomföra några idéer eller ta över företaget. Marc Chapoutier var en alldeles för dominant personlighet för att Max skulle kunna utvecklas. Om det berodde på att han stod i sin färgstarka fars skugga eller om han från början saknade den riktiga passionen för vinproduktion vet väl ingen men i mitten av 1980-talet när Max söner, Marc och Michel, började i familjeföretaget var det inte längre aktuellt för Max att ta över företaget, för med den unge, rebelliske och orädda Michels intåg så skulle inget mer bli sig likt. Nu skulle familjeslitningarna börja på allvar.

Michel tyckte inte om de viner som de gjorde vid den här tiden. Vinerna var hustypiska cuvéer som gjordes för att ha en speciell särprägel och dessutom gjorde man årgångscuvéer som skulle smaka likadant år efter år. Michels idé var att låta varje växtplats sätta sin egen särprägel på vinet, man skulle känna skillnad på stilen från olika appellationer. Vid den här tiden fanns det tre stora producenter i Norra Rhône som alla hade sin egen husstil. I en blindprovning kunde man lätt tala om vem som var producent men inte varifrån vinet kom, tvärtemot intentionerna i AOC-lagarna enligt Michel. Diskussionerna med farfar Marc var många och hårda.

1990 ville den då 81-årige Marc Chapoutier lämna ifrån sig ledningen av företaget som hade fått en allt sämre ekonomi. Han insåg att sonen Max inte var rätt person att leda företaget, inte heller äldste sonsonen Marc utan valet föll på att fråga den 26-årige Michel om han ville ta över. Michels svar chockade Marc, ”Företaget är nästan bankrutt och jag är inte intresserad av att gå in och rekonstruera det för att rädda familjens ära. Däremot kan jag köpa det.” Chockad eller inte, om Marc blev imponerad av Michels attityd eller kände att han inte hade något val, så lät han Michel köpa företaget av honom, hans syster och Max.

Michel fick ett banklån på en del av beloppet, resten betalade han av med avkastningen från företaget under en tioårsperiod. Ett av farfar Marcs krav var att Michels bror, också skulle vara med i företaget. Som äldre bror blev han t.o.m. VD men personkemin stämde inte alls. Michel tyckte att han drog in pengarna och brodern spenderade dem. Marc investerade inget i företaget och efter 10 år hade Michel fått nog. År 2000 köpte han ut sin bror ur företaget. Förhållandet till sin far och mor och sin bror och syster är idag frostigt och de ses sällan.

Michel hade från första början satt igång med sin ”single vineyard-filosofi” och för att ytterligare framhäva vinets terroir minskade han skördeuttaget och började som första odlare i Rhônedalen med biodynamisk odling. Ytterligare en filosofi är att göra endruvsviner, nästan samtliga viner som produceras är endruvsviner, t.o.m. M. Chapoutier Chateauneuf-du-Pape är gjort på en enda druvsort, Grenache. Det finns dock några enstaka undantag, ex.vis deras Côte du Rhône.

Till en början var det tufft och kunderna som var vana vid en viss typ av vin gillade inte det nya konceptet men med tiden fick fler och fler upp ögonen för hur bl.a. det minskade skördeuttaget höjde koncentrationen i druvorna och kvaliteten på vinet och man kunde begära högre pris för sina viner. Det mesta av vinsten investerades i nya vinodlingar, även utanför Rhône.

På 20 år hade produktionen ökat från 600 000 flaskor till 3.5 miljoner. Arealen från 45 hektar till 270. 1998 köpte man 80 hektar vinodling i Australien, 2000 köpte man vingårdar i Roussillon, 2007 i Portugal och 2009 i Alsace. Och expansionen har fortsatt, 2015 förvärvades vingårdar i Provence och Beaujolais och 2016 i Spanien. Arealen i Frankrike och Australien är idag 400 hektar.

Michel Chapoutier har idag stjärnstatus. Vingurun Robert Parker rankar honom som en av världens fem bästa vinmakare och han har sagt om honom, ”Det kan inte förnekas att Michel Chapoutier blivit denna planets klarast skinande ljus”. Ingen producent har fler viner som fått 100 poäng av Robert Parker än M. Chapoutier.

2009 byggde Chapoutier sin nya vinanläggning, strax utanför Tain, på 17 000 kvadratmeter och precis som vingårdarna är den byggd med naturen i fokus. Michel ville undvika att bygga en fyrkantig industribyggnad. De nya jästankarna är alla byggda av cement. Den förra var från 1929 och byggdes av Michels farfars far Marius.

M. Chapoutier har idag 173 olika viner i sitt sortiment, 85 av dem från Rhône. Samtliga av M. Chapoutiers franska viner är idag biodynamiskt odlade.

Idag består familjeföretaget av Michel och hans fru Corinne samt ytterligare en ny generation, barnen Maxime och Mathilde och traditionen med att döpa alla barn till namn som börjar på M är fortsatt stark.

Morgan Gillberg, Partners in wine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *