Vinlandet Österrike Del 1

De senaste trettio åren har Österrike genomgått en makalös förvandling som vinland. Efter att framför allt varit inriktade på söta viner för den inhemska marknaden och export, huvudsakligen till Tyskland, så producerar man idag, sedan införandet av kanske världens strängaste vinlagar och en växande ambitionsnivå som få länder kan mäta sig med, torra vita viner i världsklass och allt bättre röda viner och det går fortfarande att hitta söta viner av absolut toppklass

Österrike har aldrig varit mer populärt som vinland än det är just nu. Det är ett förhållandevis litet land med sina 83 879 km2, knappt två gånger Danmarks yta och det är bara i den östra delen av landet som förutsättningarna finns för vinodling då klimatet i de bergiga västra och sydvästra delarna är för kallt. Det odlas vin på 46 752 ha vilket motsvarar 0,5% av landets yta men i den största vinregionen Niederösterreich i nordost är vinodlingsarealen 1,5% av ytan vilket är i nivå med de stora vinländerna, Spanien 2,0%, Frankrike 1,2% och Italien 2,5%.

Donau rinner i väst-östlig riktning genom norra Österrike men det är egentligen bara i distriktet Wachau, halvägs på sin väg från Tyskland till Ungern som den har någon större inverkan på vinodlingarna. I de mer östligt belägna regionerna på den bördiga Donauslätten påverkar inte floden vinodlingarna nämnvärt. Då har ett annat vattendrag, den längst i öst mot Ungern gränsande, mycket grunda Neusiedler-sjön större betydelse. Här är somrarna fuktiga och druvorna angrips de flesta år, till odlarnas glädje, av ädelröta, botrytis. Den för framställningen av söta viner så gynnsamma gråmögelsvampen.

I de tre regioner i öst som är erkända som just vinregioner finns drygt 98% av vinodlingarna, Niederösterreich 60%, Burgenland 28% och Steiermark 10%. 1,4% av landets vinareal ligger faktiskt innanför huvudstaden Wiens stadsgräns som är ett eget vindistrikt och har gott om s.k. heuriger, ett slags lokala vinvärdshus på övervuxna innergårdar i stadens västra delar där man serverar sitt närodlade vin. Wien är förmodligen den enda huvudstaden i världen med en såpass betydande vinodling i staden.

Trots att vinodlingsarealen inte ens är en tjugondedel av Spaniens, det land med störst areal vin så har Österrike påfallande många producenter. Många ganska små familjeföretag, ofta med flera generationer vinodlare i släkten. Få länder har samma rykte om sig att ha så många innovativa vinmakare.

Klimatet skiljer sig en del åt mellan regionerna, så i Niederösterreichs kulliga landskap och, åtminstone i de västliga distrikten Wachau, Kremstal och Kamptals, lite svalare klimat trivs i viss mån andra druvor än de i det mer låglänta Burgenland syd och sydost om Wien, för även om många druvor odlas i alla regionerna, så har odlarna i Burgenland numera planterat mer blå druvor på bekostnad av de gröna Riesling och Grüner Veltliner. I distriktet Wachau längst västerut i Niederösterreich är förhållandet det omvända, där har många producenter slutat att odla blå druvor för att fokusera på just Riesling och Grüner Veltliner då de visat sig vara bäst lämpade för odling på de för Österrikiska förhållnden, unika, branta granitsluttningarna ner mot Donau.

Österrike har för övrigt hela 40 olika druvsorter som är godkända för tillverkning av Qualitätswein, 26 gröna och 14 blå, mer om det i en senare blogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *