Det har hänt att ett samtal kommit in på ens vinintresse och att man med mer eller mindre jämna mellanrum ägnar sig åt att prova vin och att man då fått kommentaren, “Vad kul det låter, själv kan jag ingenting om vin”. Tro mig, det finns egentligen inget enklare än att provsmaka ett vin. Titta, lukta, smaka och tyck till. Ungefär som att äta en måltid. Man ser vad som ligger på tallriken, man känner aromer av brynt lök, stekt bacon, kokt blomkål eller vad det nu än är som serveras och man känner vad det smakar. Jag tvivlar på att någon skulle svara “Jag vet inte, jag kan ingenting om mat”, på frågan om de tyckte maten var god. Det behöver inte vara svårare än så att prova ett vin. Tyckte du om det? och oavsett vad svaret blir. Varför då? Folk har ofta en väldigt bestämd uppfattning om huruvida de tycker om ärtsoppa, grönmögelost och lever, eller inte och även om maten var god. Det saknades lite salt i såsen, pastan var lite överkokt, tomaterna var supergoda. man får helt enkelt inte svaret “jag vet inte”.
Det är en utmärkt utgångspunkt för att prova vin, “Tyckte jag om det?”. Sedan är det ju bra att försöka förstå varför man tyckte om eller inte tyckte om det så man kan välja det vinet igen eller inte välja det om man inte tyckte om det. Då får man ta nästa steg och försöka analysera vad det var i just det här vinet som gjorde att du tyckte som du gjorde. Vilka dofter var det du kände? Hur upplevde du vinet i munnen? Smak? Syror? Längd? Alkohol? Sötma? Ålder? Då är vi inne på vinprovningens ABC och snart inser man att det finns egentligen inget svårare än att prova vin.
Några tips för dig som är nybörjare och vill komma igång.
Det viktigaste är vad du tycker om vinet, det spelar ingen roll om experter hyllar ett vin ifall inte du tycker om det. Din smak är alltid det viktigaste, du kan aldrig “göra bort dig” genom att säga ” Det här vinet tyckte jag inte om”, det är bara du som har facit på vad du tyckte om det. Undvik att dissa ett vin som “dåligt”om du inte tycker det är gott, det kan vara ett bra vin som behöver luftas eller mogna eller helt enkelt har en smak som tilltalar andra men inte dig. Prova “blint” d.v.s. prova vinet i ett glas utan att veta vilket vin det är så att inte en hög prislapp eller känd producent påverkar ditt omdöme. Prova mer än ett vin åt gången så att du kan känna skillnaderna på de olika vinerna.
Morgan Gillberg