Onsdagen den 8 maj var det så äntligen dags för några härliga dagar i vinets tecken tillsammans med vår grupp med premiärresenärer.
Efter att ha fått en försmak på österrikiskt vin med det mousserande Fifty : Fifty, en udda men mycket god blandning av muskateller och sauvignon blanc från Gerhard Deim så var det dags för en liten busstur från vårt hotell Schloss Haindorf i Langenlois till byn Mittelberg på kullarna några kilometer västerut. På vägen till Mittelberg släppte bussen av oss vid vingårdsbeteckningen Kellerberg där en entusiastisk Christian Kittenberger mötte upp och visade runt ibland vinrankorna där han dukat upp för en open air vinprovning med goda viner på grüner veltliner, riesling, frühroter veltliner och zweigelt. Ett mycket uppskattat arrangemang. Sedan gick vi till fots några hundra meter till Weingut am Berg där Ludwig Gruber tog emot i familjens vinvärdshus och gav oss en uttömmande lektion i vin och vinodling. Mycket mat blev det och fjorton olika viner presenterades och provsmakades innan det var dags att åka tillbaks till hotellet.
Torsdag 9 maj
Efter frukost väntade bussen på att ta oss ner till Donau i morgonregnet för en tretimmars flodtur där vi bjöds på två viner från vardera Kremstal och Wachau på färden genom Wachau. Framme i Melk körde bussen oss till vår förbokade lunch på benediktinerklostret Stift Göttweig, en pampigt palatsliknande byggnad på toppen av en kulle med vidsträckt utsikt. Klostret är även en mycket erkänd vinproducent med långa anor. Vi fick prova deras mässvin och två andra viner.
Därefter var det dags att sätta sig på skolbänken i vinskolan i Krems där vi träffade Christian Kittenberger igen, som förutom att vara vinproducent även arbetar som lärare på skolan för elever 14-18 år, framtidens vinproducenter. Det var en lärorik lektion om allt från pressning, jäsning, fatlagring och buteljering till att provsmaka vin i för ändamålet avsedd skolbänk och lektionssal. Vi fick smaka på skolans högklassiga viner som säljs på marknaden som vilka andra viner som helst.
Kvällens middag var en winemakers dinner med producenten Markus Huber som 2015 fick utmärkelsen “winegrower of the year” i den österrikiska tidsskriften, för mat och vin, Falstaff. Vinerna presenterades två och två till en fyrarätters middag av mycket hög klass på restaurang Blauenstein i Schloss Walpersdorf i Traisental. Enligt vissa var detta resans höjdpunkt.
Fredag 10 maj
Dagen började men en “skumpa”-provning på Weingut Steininger efter ett besök i deras imponerande källarlabyrinter. Vi fick bland annat prova ett rött mousserande torrt vin, vilket var första gången för de flesta. Även en del icke-mousserande viner provades.
Sedan tog bussen oss till Weingut Leth i granndistriktet Wagram. Leth är förmodligen den i Sverige, mest kända österrikiska producenten. Vi guidades runt på vingården av Franz Leth, både ute bland rankorna på lössjordarna och i vinkällaren innan det var dags för lunch på restaurang Weritas med femton! av Leths viner till fyra rätter. En lunch att minnas.
Efter lunch blev det buss till Kamptal igen och den mysiga byn Schönberg am Kamp och Weingut Gerhard Deim med en jeepsafari bland vinfälten och stopp på strategiska platser med fantastisk utsikt. Vi bjöds på mousserande i det fria innan avresan till kvällens middag i Gars am Kamp någon mil norrut på värdshuset Goldenen Hirschen där vi än en gång bjöds på en flerrätters middag till vilken Gerhard Deim bjöd på provsmakning av tolv olika viner. Jag vågar lova att alla blev tämligen mätta.
Lördag 11 maj
Den här morgonen tog vi bussen till den Sverigebekanta producenten Schloss Gobelsburg som ligger på en kulle på promenadavstånd från vårt hotell, för att spendera förmiddagen med en färgstark guide i sina bästa år (runt 80 är en kvalificerad gissning). Det var slottsherren Michael Moosbruggers svärfar och anekdoterna från hans långa liv var många och väldigt roliga. Vi hann även med ett besök i slottets vidsträckta vinkällare innan vi guidades igenom en strålande vinprovning av vita och röda viner. Ett av deras vin har fått namnet “tradition” och man har genom att, för många år sedan, intervjua gamla vinmakare om hur vin producerades innan modern teknik introducerades, lyckats producera ett vin med samma metoder som för tvåhundra år sedan. Schloss Gobelsburg blev det sista stoppet på den här resan och vi vill tacka alla för en härlig långhelg med oförglömliga minnen.
Morgan Gillberg
Tänk vad mycket vi hann med på bara några dagar! Tack Silviana och Morgan för en härlig resa med så mycket innehåll och variation! Tack vare era personliga kontakter med flera av producenterna fick vi vara med om speciella upplevelser som gav resan ett ytterligare plus. En extra dimension, helt enkelt, förutom alla goda viner, alla fantastiska måltider och övriga upplevelser.
Tack själv!
Kul att du nämner just de unika tillfällena som kan vara svårt att få tillgång till om man reser på egen hand, för det är just det vi har velat uppnå. Vi är verkligen glada över alla positiva reaktioner vi har fått .