27 juni 1985

Det är dags för några ord om skandaler, orimliga konsekvenser och en “blessing in disguise”.

Vädret under vinskörden i Österrike 1983 var uselt och det blev nästan omöjligt att få till bra viner av den småsöta modell av halvtorra viner som vid den tiden var så oerhört populär, även i Sverige men framförallt i det viktigaste exportlandet Tyskland. Vin är och ska vara en naturprodukt så chaptalisering, tillsättande av socker, är en metod som är hårt reglerad i vinländer och på de flesta håll inte tillåten. Tillsatt socker är lätt att upptäcka och man löper stor risk att bli avslöjad som fuskare. Då kom några österrikiska vintillverkare på idén att istället tillföra dietylglykol som skulle få samma effekt. Någon liter i en stor tank skulle knappast kunna upptäckas. Det gjorde det dock och den 27 juni 1985 kablades nyheten ut över världen att man i Tyskland hade hittat glykol i österrikiskt vin. Skandalen var ett faktum.

Glykol kände ju folk till. Ett frostskyddsmedel för bilmotorer. Österrikisk vinexport havererade och det skämtades runt om i Europa om frostskyddat vin. Ett år senare hade exporten minskat med 90% och i Österrike hade man varit tvungna att hälla ut 27 miljoner liter vin.

Nu var det inte giftigt frostskyddsmedel som blandats i vinerna utan dietylglykol som i.o.f.s. kan vara giftigt i starka koncentrationer men ändå är en godkänd tillsats i vissa livsmedel om man håller sig under gränsvärdena, dock inte i vin. Halterna dietylglykol i de manipulerade vinerna låg ex.vis betydligt lägre än i viss mjukglass. Skandalen låg alltså i själva fusket, inte i att vinerna var farliga att dricka( i rimliga mängder). Det var ingen som skadades av dietylglykolen. Det tog tio år innan österrikisk vinexport hämtat sig till samma nivåer som innan skandalen. Av någon anledning blev den här skandalen väldigt långlivad i folks medvetande. Om man för ett år sedan, 33 år efter det hände, googlade på “vinskandal” så var de översta tio träffarna om Österrike och skandalen 1985. Det är ganska anmärkningsvärt med tanke på att det året efter, 1986, var en jätteskandal i Italien där hela 60 företag från Piemonte i norr till Apulien i söder, ställdes inför rätta och dömdes för bl.a. “multipla mord”. Skrupelfria producenter hade blandat metanol(träsprit) i vin för att till synes höja kvaliteten på dåliga viner. Resultatet blev katastrofalt med många förgiftade, 23 döda och över 50 blinda. Googlar man idag så har en annan skandal från sommaren 2018 tagit över de flesta träffarna även om några träffar om Österrike 1985 fortfarande finns bland topp tio. Den franska vinskandalen från förra sommaren handlar också om fusk. Man importerade miljontals liter billigt spanskt rosévin och sålde som franskt kvalitetsvin.

Anmärkningsvärt är också att man på så många av dessa träffar på Google fortfarande efter 34 år kan läsa om hur det blandades giftig glykol i vinerna, om hur frostskyddsmedel fick den österrikiska vinproduktionen att upphöra. Sanningen är faktiskt precis den motsatta. Skandalen blev en vändpunkt och en nystart för österrikisk vinindustri. Man antog den då hårdaste vinlagen i världen. Mellan 2005 och 2014 tredubblades exporten och satsningen på torra eleganta viner har lett till vinvärldens kanske mest spännande, personliga och prisvärda viner.

Morgan Gillberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *